Nyitóoldal
Létrehozva: 2010.12.31

Antioxidánsok


Antioxidáns alatt leggyakrabban az élő szervezetben, illetve a táplálékban található, természetes vagy mesterséges vegyületeket értjük. Ezek az anyagok rendszerint szerves vegyületek, de találhatunk közöttük vegyértékváltásra hajlamos fémeket, valamint fémorganikus komplexeket is.

Az élő sejtek ATP termelő, azaz energiafelszabadító szervecskéiben, a mitokondriumokban az energiafelszabadító folyamat (oxidatív foszforiláció) során természetes módon keletkeznek peroxid- és szuperoxid gyökök. Ezeket a sejtek a saját antioxidánsaikkal hatástalanítják. Bizonyos helyzetekben (például stressz, betegség) a szabad gyökök száma megnő, és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni. Az idős, beteg szervezetben az antioxidánsok hatása, és mennyisége is csökken.

E220 kén-dioxid és vegyületei 
   
E221  nátrium-szulfit 
   
E222  nátrium-hidrogénszulfit 
   
E223  nátrium-metabiszulfit 
   
E224  kálium-metabiszulfit 
   
E226  kalcium-szulfit 
   
E227  kalcium-hidrogénszulfit 
   
E228  kálium-hidrogénszulfit 
   
E300  L-aszkorbinsav 
   
E301  nátrium-L-aszkorbát 
   
E302  kalcium-L-aszkorbát 
   
E304  6-palmitoil 
   
E306  tokoferol 
   
E307  alfa-tokoferol 
   
E308  gamma-tokoferol 
   
E309  delta-tokoferol 
   
E310  propilgallát 
   
E311  oktilgallát 
   
E312  dodecilgallát 
   
E315  D-eritroaszkorbinsav
   
E316  nátrium-D-eritroaszkorbát 
   
E320  BHA, butil-hidroxianizol 
   
E321  BHT, butil-hidroxi-toluol 
   
E322  lecitinek 
   
E330  citromsav és sói 
   
E512  Ón(II)-klorid 
   
E539  Nátrium-tioszulfát
MI A VÉLEMÉNYED A FENTIEKRŐL?
Ha nem használja a Facebook-ot, de szeretne hozzászólni, kérjük regisztráljon, vagy lépjen be.


Biztos, hogy törli az adatokat?


IGEN


MÉGSEM

Kérem várjon...
Fájl feltöltése folyamatban!