Antioxidánsok
Antioxidáns alatt leggyakrabban az élő szervezetben, illetve a táplálékban található, természetes vagy mesterséges vegyületeket értjük. Ezek az anyagok rendszerint szerves vegyületek, de találhatunk közöttük vegyértékváltásra hajlamos fémeket, valamint fémorganikus komplexeket is.
Az élő sejtek ATP termelő, azaz energiafelszabadító szervecskéiben, a mitokondriumokban az energiafelszabadító folyamat (oxidatív foszforiláció) során természetes módon keletkeznek peroxid- és szuperoxid gyökök. Ezeket a sejtek a saját antioxidánsaikkal hatástalanítják. Bizonyos helyzetekben (például stressz, betegség) a szabad gyökök száma megnő, és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni. Az idős, beteg szervezetben az antioxidánsok hatása, és mennyisége is csökken.
E220 | kén-dioxid és vegyületei |
E221 | nátrium-szulfit |
E222 | nátrium-hidrogénszulfit |
E223 | nátrium-metabiszulfit |
E224 | kálium-metabiszulfit |
E226 | kalcium-szulfit |
E227 | kalcium-hidrogénszulfit |
E228 | kálium-hidrogénszulfit |
E300 | L-aszkorbinsav |
E301 | nátrium-L-aszkorbát |
E302 | kalcium-L-aszkorbát |
E304 | 6-palmitoil |
E306 | tokoferol |
E307 | alfa-tokoferol |
E308 | gamma-tokoferol |
E309 | delta-tokoferol |
E310 | propilgallát |
E311 | oktilgallát |
E312 | dodecilgallát |
E315 | D-eritroaszkorbinsav |
E316 | nátrium-D-eritroaszkorbát |
E320 | BHA, butil-hidroxianizol |
E321 | BHT, butil-hidroxi-toluol |
E322 | lecitinek |
E330 | citromsav és sói |
E512 | Ón(II)-klorid |
E539 | Nátrium-tioszulfát |