Egészség, életmód
Létrehozva: 2010.12.31

Aromák és ízfokozók


Az ízesítők olyan anyagok (adalékok), amely az ételhez adva megváltoztatják annak ízét és illatát.  Leggyakrabban használt ízesítők a só és a cukor. Az ízkiemelők (ízfokozók) pl. a nátrium-glutamát, kihangsúlyozzák pl. a hús ízét.

A természetes ízeket utánzó mesterséges ízesítők is elterjedtek. Az ízesítők elnyomják az ízbéli hibákat és állandósítják az élelmiszer ízét. Növelhetik az élvezeti értékét, de túlfogyasztásra is ingerelhetnek.

Ezek az adalékanyagok főleg olyan termékek eladhatóságát segítik, amelyek ízét, aromáját kedvezőtlenül befolyásoló (rossz) nyersanyagból vagy technológiával készítettek.

Sok készételnél az aromák és ízfokozók használata gyakorlatilag elengedhetetlen. Mivel az aromákat a könnyebb kezelhetőség kedvéért általában oldószerekkel és hordozóanyagokkal kell vegyíteni, így azok még számos egyéb anyagot is juttatnak az élelmiszerekbe.

E620  Glutaminsav 
   
E621  Nátrium-glutamát 
   
E622  Kálium-glutamát 
   
E623  Kalcium-diglutamát 
   
E624  Ammónium-glutamát 
   
E625  Magnézium-diglutamát 
   
E626  Guanilsav 
   
E627  Dinátrium-guanilát 
   
E628  Dikálium-guanilát 
   
E629  Kalcium-guanilát 
   
E630  Inozinsav 
   
E631  Dinátrium-inozinát 
   
E632  Dikálium-inozinát 
   
E633  Kalcium-inozinát 
   
E636  Maltol 
   
E637  Etilmaltol 
   
E640  Glicin és nátrium sója 
   
E641  L-leucin 
   
E957  Taumatin 
   
E szám nélkül  Kinin
   
E szám nélkül  Kvaszin
MI A VÉLEMÉNYED A FENTIEKRŐL?
Ha nem használja a Facebook-ot, de szeretne hozzászólni, kérjük regisztráljon, vagy lépjen be.


Biztos, hogy törli az adatokat?


IGEN


MÉGSEM

Kérem várjon...
Fájl feltöltése folyamatban!