Aromák és ízfokozók
Az ízesítők olyan anyagok (adalékok), amely az ételhez adva megváltoztatják annak ízét és illatát. Leggyakrabban használt ízesítők a só és a cukor. Az ízkiemelők (ízfokozók) pl. a nátrium-glutamát, kihangsúlyozzák pl. a hús ízét.
A természetes ízeket utánzó mesterséges ízesítők is elterjedtek. Az ízesítők elnyomják az ízbéli hibákat és állandósítják az élelmiszer ízét. Növelhetik az élvezeti értékét, de túlfogyasztásra is ingerelhetnek.
Ezek az adalékanyagok főleg olyan termékek eladhatóságát segítik, amelyek ízét, aromáját kedvezőtlenül befolyásoló (rossz) nyersanyagból vagy technológiával készítettek.
Sok készételnél az aromák és ízfokozók használata gyakorlatilag elengedhetetlen. Mivel az aromákat a könnyebb kezelhetőség kedvéért általában oldószerekkel és hordozóanyagokkal kell vegyíteni, így azok még számos egyéb anyagot is juttatnak az élelmiszerekbe.
E620 | Glutaminsav |
E621 | Nátrium-glutamát |
E622 | Kálium-glutamát |
E623 | Kalcium-diglutamát |
E624 | Ammónium-glutamát |
E625 | Magnézium-diglutamát |
E626 | Guanilsav |
E627 | Dinátrium-guanilát |
E628 | Dikálium-guanilát |
E629 | Kalcium-guanilát |
E630 | Inozinsav |
E631 | Dinátrium-inozinát |
E632 | Dikálium-inozinát |
E633 | Kalcium-inozinát |
E636 | Maltol |
E637 | Etilmaltol |
E640 | Glicin és nátrium sója |
E641 | L-leucin |
E957 | Taumatin |
E szám nélkül | Kinin |
E szám nélkül | Kvaszin |