Környezetvédelem
Létrehozva: 2010.10.13

Miért veszélyes a vörösiszap?


A 2010. október 4-én történt gátszakadás következtében sajnos számos embert elsodort, vagy eltemetett a zagytározóból kiömlött anyag. Egy folyón vagy tavon épített duzzasztógát átszakadásakor is hasonló következményekkel számolhattunk volna, hiszen az onnan kizúduló víz és sártömeg szintén sok ember halálát okozná. Azonban a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka és Devecser közötti, 400 m x 600 m-s vörösiszap-tárolója fokozottan veszélyes hulladéknak minősülő anyagot tartalmazott.

A meglepően porózus anyagból épült gát áttörésekor kb. egymillió köbméternyi iszap öntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő részeit. Az erősen lúgos, maró hatású ipari hulladék körülbelül 40 négyzetkilométeren terült szét, felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai károkat okozva.

A nátrium-hidroxiddal (marónátronnal) ki nem oldott maradék szilárd anyag erősen lúgos marad; pH-ja általában 10–11 közötti, a 12-t ritkán éri el. A pH ennél nagyobb értékei egyértelműen arra utalnak, hogy a vörösiszapot nem mosták át a szokásoknak megfelelően a nátrium-hidroxid visszanyerése és hasznosítása érdekében. Eredeti nedvességtartalma 40–45%; ebben az állapotában még szivattyúzható; így locsolják ki a tározó részmedencéibe (az ún. kazettákba). Víztartalmát hosszú ideig nem veszíti el, emiatt a plasztikussági határ közeli vagy a feletti állapotban van, folyósodásra hajlamos, és a meggyengült gátszakaszokon csuszamlások vagy rogyások esetén az esővízzel feldúsított zagy akár nagyobb távolságra is kifolyhat a tárolótérből. 

A szárított vörösiszap normális összetétele:

izzítási veszteség: 10%
vas-oxid: 24-45%
alumínium-oxid: 15–28%
titán-dioxid: 3-11%
szilícium-dioxid: 5-20%
nátrium-oxid: 5-12%
kalcium-oxid: 1-3%

1% alatti mennyiségben gallium-, vanádium és ritkaföldfém-oxidok is találhatók benne. A vörösiszap radioaktivitása mintegy 10–20-szorosa a talajok átlagának, eképpen alacsony aktivitása miatt a sugárzás veszélye elhanyagolható.

(Forrás: Wikipédia) 

Jelen pillanatban sorra vizsgálják az ország további vörösiszap tárolóit.

Vörösiszaptározók Magyarországon

Nem meglepő módon, Szlovákiában és Ukrajnában is felülvizsgálják a biztonsági előírásokat.

Tipikus esete annak, mikor a közlekedési baleset után festik fel az évtizedek óta szükségessé vált gyalogos átkelőt.

MI A VÉLEMÉNYED A FENTIEKRŐL?
Ha nem használja a Facebook-ot, de szeretne hozzászólni, kérjük regisztráljon, vagy lépjen be.


Biztos, hogy törli az adatokat?


IGEN


MÉGSEM

Kérem várjon...
Fájl feltöltése folyamatban!