Tudástár
Létrehozva: 2011.03.01

Mekkorának látszik a Nap a Marsról?


Természetesen a kérdés a naprendszer többi bolygójára vonatkozóan is érdekes lehet. Bármilyen elkeserítő is, de a válasz - mint azt a szívünk legmélyén sejtettünk -, nem is olyan egyszerű.

Józan paraszti ésszel azt gondolhatjuk, hogy ahogy sorban követik egymást a bolygók a naptól távolodva, úgy egyre kisebbnek látszik a központi csillagunk az adott bolygóról az égre tekintve. Ez a feltételezés pedig majdnem tökéletesen így is van a valóságban.

Még úgy is, hogy egy azon bolygóról nem mindig ugyanakkorának látszik a Nap az égen, mivel a bolygók elliptikus pályán mozognak. (Így néha messzebb-néha közelebb kerülnek a napunkhoz.)

Érdemes megemlíteni, hogy a Plútó előfordul, hogy közelebb kerül a Naphoz az elnyúlt pályája miatt, mint a Neptunusz. Pedig az utóbbi mint tudjuk "egyel bentebb van". Így a Plútóról nézve néha nagyobbnak tűnik a Nap, mint a Neptunuszról.

Az alábbi ábrán látható, hogy melyik bolygóról mekkorának látszik a Nap az égen. (A különböző képernyőfelbontások miatt a Nap lehet kisebb vagy nagyobb a valóságban látható méretnél, azonban az arányok így is láthatóak.)

Mekkora a Nap a Marsról?

MI A VÉLEMÉNYED A FENTIEKRŐL?
Ha nem használja a Facebook-ot, de szeretne hozzászólni, kérjük regisztráljon, vagy lépjen be.


Biztos, hogy törli az adatokat?


IGEN


MÉGSEM

Kérem várjon...
Fájl feltöltése folyamatban!