Szabadidő, humor
Létrehozva: 2012.10.22

Time - Az év embere


A Time meghatározó amerikai hírmagazin. 

Az újság minden évben odaítéli az "év embere" címet egy olyan személynek, csoportnak, gépnek, vagy elvont fogalomnak, mely az adott évben kiemelkedő hatással volt a világra.

A nyilvánvalóan meghatározó és rendkívüli személyek többsége teljesen érthető módon nyerte el a titulust, azonban a címlapon szereplők között van néhány érdekes és utólag különösnek tűnő választás is.

Lássunk először néhány némiképp meghatározhatatlan összetételű csoportos elismerést:

Magyar szabadságharcos (1956)

Kezdjük a személyes érintettség miatt a "Hungarian freedom fighter" feliratú (magyar szabadságharcos) képpel. Néhány elszánt civiltől készült illusztrációval kívántak tisztelegni a bátor honfitársaink előtt, akik a rettegett Szovjetúnióval szembe mertek szállni. Nem az újság szerkesztői tehetnek róla - de jobban örültünk volna, ha inkább katonai segítséget biztosítanak. (Tudjuk-tudjuk persze a szuezi válság...)

 

Az amerikai katonák (1950)

A 3,5 millió áldozatot követelő Koreai háború hazafias hazugságokkal etetett balekjai. Szegények teljesen eredménytelenül jöttek haza a felesleges vérontásból. A háború végén a frontvonalak nagyjából ugyanott rekedtek meg, mint ahol a háború kirobbanásakor elindultak. Végeredemény: semmi / Áldozatok: 54.000 amerikai katona, egymillió kínai illetve 2,5 millió koreai (sok ezer civil).

 

A 25 év alattiak (1966)

Ez meg mi a búbánat akart lenni? Aki 1966-ban 25 éves volt vagy fiatalabb. Akkor ő örülhetett, mert ő volt az év embere. A 26 évesek meg ehették a kefét, hogy épp lecsúsztak a nagy elismerésről.

Akinek volt türelme várni, ismét felkerülhetett a Time címoldalára. Feltéve, ha közép-amerikainak született, ők ugyanis - ki tudja miért - '69-ben az év emberi lettek.

A hírnévre szomjazó tömegek következő kiugrási lehetősége 1975-ben jött el. Ebben az évben ugyanis a a Föld lakosságának a felét (a nőket) nagyvonalúan az év embereinek választották. Tessék. Lehet mostmár szavazni, dolgozni és bemehettek az olimpiára is. Mi?! Hogy ez még mindig nem elég? Na akkor legyetek ti az év emberei...

Érthető módon sokan csalódottak voltak, hogy már majdnem mindenki lehetett év embere, csak ők nem. Így végül egy huszárvágással (2006) nagyot álmodott a Time és egy tükröződő felületet ragasztott a címoldalra, aztán odabiggyesztette alát, hogy: "Te". Kész is van. Mindenki az év embere.

Jöjjön néhány fekete bárány, akik bár nagy hatással voltak az emberiségre, mégis jobb lett volna talán, ha meg sem születnek:

Adolf Hitler (1938)

Igen, jól látja. 1938-ban Hitler volt az év embere. Legalább is a Time magazin szerint. Természetesen nem dicsőítik a cikkben, csak kíváncsian piszkálják egy bottal, hogy; "ebből vajon mi lesz?". Nyilvánvalóan kivételes személyiség volt az az illető, aki nemzetek, sőt a világ sorsát változtatta meg a hatalomra jutása után. Azonban talán kissé elhamarkodott döntés volt az év emberének választani. Hiszen egy évvel később egy komplett világháborút köszönhetünk neki, illetve sok millió ártatlan ember halálát.

Joszif Visszarionovics Sztálin (1939)

Ha már lúd, legyen kövér! Egy évvel később Sztálin lett az év embere. Mondhatnánk, hogy: "Ugyan, honnan tudhatták volna, hogy egy másik szadista tömeggyilkos került már megint a címlapra?" Azonban 1942-ben megint ő lett az év embere. Aki a saját népét éheztette halálra. Számtalan ártatlan embert deportáltatott és végeztetett ki. A 10-20 millió civil áldozatot követelő munkálkodása mellett, további 20 millió embert küldött a halálba a háború nevében.

A szomorú kitérő után lássunk végezetül egy égbekiáltó marhaságot:

Az év bolygója: dobpergés.... A Föld! (1988)

MI A VÉLEMÉNYED A FENTIEKRŐL?
Ha nem használja a Facebook-ot, de szeretne hozzászólni, kérjük regisztráljon, vagy lépjen be.


Biztos, hogy törli az adatokat?


IGEN


MÉGSEM

Kérem várjon...
Fájl feltöltése folyamatban!