Létrehozva: 2014.05.11   Módosítva:2014.05.12

Ide nekem Occam borotváját!


Szűkebb és tágabb környezetem csak homofóbokból és nácikból áll. Ezért lehet - gondolom én , hogy mindenki egységesen megbotránkozott a 2014-es Eurovíziós Dalfesztivál eredményén: "Egy szakállas nő nyerte a versenyt". Ausztria ebben az évben úgy döntött, hogy Thomas Neuwirth (Conchita Wurst) osztrák transzvesztita énekes /Wikipédia/ képviseli országukat a dalversenyen. Gyönyörű, látványos volt a színpadkép, hatásos és sodró volt maga a dal is. Üröm az örömben azonban az előadó hölgy frissen trimmelt szakállának látványa.

Amikor Árpa Attilát kirúgták az RTL-től, állítólag Boris Portnoy tévés öreg róka gondolatai lebegtek a szemei előtt, miközben hazafelé bandukolt: "Nem hozhatjuk a nézőt kellemetlen helyzetbe azzal, hogy vulgáris dolgokat mutatunk neki, nem okozhatunk zavart a fejében azzal, hogy provokáljuk, nem érezheti magát kényelmetlenül attól, amit lát."

Én kényelmetlenül éreztem magam attól amit láttam: A kislányomat aki félig tréfásan-félig zavarban eltakarta a szemét a kezével és az ujjai között nézte Kolbász Koncsítát ahogy a bajuszos-rúzsos szájával csücsörített.

Tudom, én vagyok a felelőtlen szülő, hiszen az Eurovíziós Dalfesztivál nem gyereknek való (többé). Csak nekem senki nem szólt előre.

Na most félretéve az én személyes érzéseimet. Le a kalappal az úr/hölgy (nem tudom melyikkel nem sértem meg) előtt. Megvalósította önmagát, szenzációs sikert ért el és valószínűleg jó néhány évre elegendő alapanyagot biztosít majd a bulvársajtónak. Számos identitászavarban szendvedő embernek pedig reményt és bátorságot adott a merész nyilvános szereplésével és az osztatlan, remek fogadtatással.

Na de tényleg ez így...hogy is volt ez? Még most sem hiszem el...

Szinte minden ország 10 vagy 12 pontot adott neki. Jó..persze nem volt rossz a dal, de egy "sima" nő vagy férfi valószínűleg csak a középmezőnyben végzett volna vele. Ne butáskodjunk és fogadjuk el, hogy a félresikerült átalakulásának a közepén járó hölgy (vagy mi) a bátorságáért kapta a szavazatokat.

A szakállas Jeanne d’Arc, aki lerombolja az ostoba előítéleteket és megvilágosodást hoz az buta konzervatív fejekbe.

Tényleg ekkora igény volt erre? Jól láthatóan igen.

Ki tudhatta előre, hogy egész Európa és a fél Ázsia ilyen mértékben hiányolta a félig férfi - félig nő előadók szerepeltetését? Mert ha tényleg így van, akkor le a kalappal a lakosság fegyelmezettsége előtt.

Honnan sejthettük volna, hogy a szomszédaink, barátaink, munkatársaink csendben és alázattal tűrik nap mint nap az egyszerű, kolbász nélküli nőket a híradókban, magazin műsorokban? Akik soha, egyetlen egy aprócska bajusszal sem voltak képesek enyhíteni a szőrös nők látványára vágyó közönség szomját...

Ide kívánkozik Victor Hugo gondolata: "Nincs erősebb hadsereg a világon, mint egy eszme, amelynek eljött az ideje."

Hát végre eljött...

Nos elég a bohóckodásból, aki nem ma jött a falvédőről, már az eredményhirdetéskor sejthette, ami azóta bebizonyosodott: "Nagyon sok ember meglepődött, felháborodott és csalódott." De akkor ki szavazott Conchitára? A rejtőzködő liberálisok? Mókázó tinédzserek az okostelefonjaikkal? Na de minden országban? Nekem ez valahogy nem stimmel.

Ide hát Occam borotváját

Az "Occam borotvája" egy amolyan filozófiai elv amelynek a lényegét sokan félreértelmezik, mi szerint: "Egy talány lehetséges magyarázatai közül érdemes a legegyszerűbbet, legvalószínűbbet elfogadni, mivel jó eséllyel az lesz a valóság." Nos nem. Ez az elv csak egy útmutatás a lehetőségek vizsgálatának a sorrendiségét illetően. Tehát érdemes a legnyilvánvalóbbal kezdeni és úgy haladni a kevésbé szükségszerű feltevések irányába. Már ha vannak ilyenek.

Két dologra tudok gondolni.

Vagy az van, ami a legvalószínűbb, hogy a népek üdvözlik a külső nemi jellegek tetszőleges keveredését egy személyenen belül, és látni akarják szombat esténként az efféle érdekességet. (Mit érdekességet? Hiszen egy mindenre nyitott és szabad gondolkozású embernek ezt nem is illene észrevenni. Foglamam sincs miről is beszélünk. Jól nevelt ember előbb rákédez a másik nemére, mielőtt udvarolni kezd neki. "Elnézést kisasszony, ön ugye férfi?")

Vagy az lehet, hogy valami rettenetes világméretű összeesküvés van a háttérben és a médiát uraló háttérhatalom békaembernek öltözve, ürgebőrbe kötve el akarja hitetni velünk, hogy a lakosság mára már tökéletesen elfogadta és bátorítja a homoszexualitást.

Így mintegy az okot és az okozatot felcserélve az ember elhiszi, hogy ez a valóság, és hogy érezze a többiek akolmelegét, igyekszik majd megfelelni az új gondolkozásmódjával a közösségnek. Annak a többségnek, ami nem is létezik valójában. De egyszercsak...hopp mégis.

Mint a Posta Bank csődje. Azt mondták, hogy csődbe megy (pedig nem), a bankbetétjeiket féltő emberek megrohamozták a fiókokat és kivették a pénztüket. A Posta Bank csődbe ment. Na ugye, hogy megmondták.

Van konklúzió?

Talán az, hogy ha egy szimpatikus hétköznapi kinézetű emberről kiderül, hogy meleg, akkor az sokkal jobb benyomást tesz a lakosságra és jóval elfogadóbbá válik a mássággal kapcsolatban mint ha egy szőrös transzvesztitát tolnak a képünkbe műszempillával és szájfénnyel.

(Bár ez nem is végkövetkeztetés, csak amolyan suta felvetés.)

MI A VÉLEMÉNYED A FENTIEKRŐL?
Ha nem használja a Facebook-ot, de szeretne hozzászólni, kérjük regisztráljon, vagy lépjen be.


Biztos, hogy törli az adatokat?


IGEN


MÉGSEM

Kérem várjon...
Fájl feltöltése folyamatban!