Nyitóoldal
Létrehozva: 2011.04.23

Halálbüntetés


Törvényes gyilkosság I.

A "törvényes gyilkosság" alcímű cikksorozatunk három kérdéskört kíván elemezni:

  1. Halálbüntetés
  2. Abortusz
  3. Eutanázia

Mindhárom téma erősen vitatott és alkalmas arra, hogy heves érzelmeket váltson ki az olvasókból. Előre is elnézést kérünk, ha bármelyik gondolatunkkal megsértjük a kedves olvasót vallási meggyőződésében vagy bármilyen egyéb tekintetben kellemetlen értést keltünk benne. A fenti három kérdéskört jellemzően nem zárhatunk le egyetlen egyetemleges igazsággal, vagy helyes válasszal, így igyekszünk a lehető legtöbb  irányból megközelíteni azokat.

Lássuk hát az elsőt:

Létezik olyan körülmény, amikor megengedhető a halálbüntetés?

Természetesen ilyenkor sokunknak vér tolul az agyába és ősi bosszúszomjas ösztöneink felülírják a józan ítélőképességünket. Fogat-fogért! Halál! Halál! Halál!

Mit érdemel az a bűnös, aki megerőszakolta, megkínozta és megölte a gyermekünket? Nos...heréljék ki, süssék meg forró olajban és dobják a disznók elé. Ezt jómagam sem gondolom másként.

Azonban kötve hiszem, hogy a törvényhozók figyelembe vehetik személyes érzelmeiket az egyes büntetési tételek meghatározásakor. Ellenkező esetben tele lenne a Btk. szemkiszúrással, csonkolással és vesszőzéssel. De nincs, és ezeket a véres megtorlásokat nem is hiányolja senki. Nyilvánvalóan azért mert attól tartunk, hogy egy ilyen büntibe mi is belecsúszhatnánk. Mondjuk ÁFA csalásért lecsapnák az jobbkezünk. Azonban előre kitervelt, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölést vagy népirtást csak nem követünk el véletlenül, tehét a halálbüntetés az jöhet.

Mi szól a legalizált kivégzés mellett?

Nyilván nem röhögtethetjük ki magunkat azzal, hogy: "bosszút állhatunk a bűnösökön". Ezért inkább azt szokás mondani, hogy elrettentő ereje van a lehetőségnek, hogy a tettünkért akár halálra is ítélhetnek.

A civilizált társadalom köré szerveződött büntetésvégrehajtás

MI A VÉLEMÉNYED A FENTIEKRŐL?
Ha nem használja a Facebook-ot, de szeretne hozzászólni, kérjük regisztráljon, vagy lépjen be.


Biztos, hogy törli az adatokat?


IGEN


MÉGSEM

Kérem várjon...
Fájl feltöltése folyamatban!