Nyitóoldal
Létrehozva: 2011.03.12   Módosítva:2011.03.27

Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön


Móra Ferenc regényét nem csupán a felcseperedő gyerekek részére kellene ajánlott olvasmányául kijelölni. Minden felnőttnek, szülőnek a javára válna, ha újraolvasná.

A történet folyamán egy bájos, naiv kisgyermek erkölcsi fejlődését követhetjük nyomon. Hamar nyilvánvalóvá válhat az olvasó számára, hogy az író saját gyermekkorán kalauzolja keresztül.

Mégpedig olyan szeretettel, szinte kézenfogva vezet bennünket a romantikus, sodró mesék láncolatában, hogy ember legyen a talpán, aki nem érzékenyül el imitt-amott.

Szépen szóló muzsika

 Az első fejezetben minden teketória nélkül taszít bennünket Móra a szegényemberek mézédes-fájdalmas életének a kellős közepébe. körtemuzsikaA főszereplő Gergő az első pillanattól kezdve, minden igyekezete szerint jó gyerek szeretne lenni. Minden gondolatát, ehhez igazítja. Az egyszerű emberek bölcsességébe nyerhetünk betekintést, amikor az önzetlen segítségéért cserébe egy kis körtemuzsikát ajándékoz neki a vásárban Jano bácsi. A kis cserépből készült hangszer állítólag csak akkor szól, ha jó gyerek fújja. Gergő kezében gyönyörűen zenél a körtemuzsika, egészen addig míg megkísérti az irigység. Akkoriban (IX. század) rengeteg kisgyermek esett a torokgyík (diftéria) áldozatául. Gyermeki meggondolatlanságának rettenetes lelkiismeretfurdalás lesz a vége. Olvasd el mi történt!

A cinegék királya

 "Gyerekkönny hamar kicsordul, hamar felszárad." Gergő mindennapjaiba csöppenünk bele. Akkoriban, mikor nem volt internet, számítógép, sőt még elektromosság is csak elvétve a gyerekek sokkal nagyobb gyönyörűségüket lelték a szabadtéri játékokban. Testileg-lelkileg és erkölcsökben is edzettebbekés egészségea cinegék királyasebbek voltak. Megismerkedünk Messzi Gyurkával. Az idős csősz amolyan magánakvaló különc ember, aki legjobban a kutyájával ért szót. Gergő szívesen keresi a társaságát, mivel az öreg szeret különös dolgokról mesélni, amelyek köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Természetesen az efféle fantasztikus történetek, édes zeneként csengenek egy kisgyermek számára. Hamarosan megtudhatjuk, hogyan kell tökből hatásos madárcsapdát készíteni. Nem is akármilyen madárra vadászik Gergő, hanem épp a cinegék királyára. A fejezet végén Gergő élet-halál harcot vív. Olvasd el mi történt!

MI A VÉLEMÉNYED A FENTIEKRŐL?
Ha nem használja a Facebook-ot, de szeretne hozzászólni, kérjük regisztráljon, vagy lépjen be.


Biztos, hogy törli az adatokat?


IGEN


MÉGSEM

Kérem várjon...
Fájl feltöltése folyamatban!