Nyitóoldal
Létrehozva: 2011.01.25   Módosítva:2011.02.24

Levélszemétségek


Ha önnek van e-mail címe, akkor ön kéretlen e-maileket, más szóval levélszemetet is kap. Ez egészen biztos.

Ebben a cikkben választ kaphat arra, hogy kik és miért küldik ezeket az elektronikus szemeteket, és hogyan csökkentheti minimálisra a mennyiségüket.

"Miért küldött nekem John Smith levelet?"

Tehetné fel a kérdést egy tapasztalatlan, vagy naiv  e-mailt használó barátunk.

Nos, nyilván nem nekünk szánta a küldő és valószínűleg nem is így hívják.

Az elektronikus levelezés gyors, egyszerű és gyakorlatilag ingyen van, így nagyon vonzó felület egyrészről a gonosz, pénzéhes, pofátlan,  másrészről az ostoba emberek számára.

Kik küldenek elektronikus levélszemetet önnek?

A. Profi csalók, bűnözők

B. Cégek, vállalkozások

C. Rokonok, barátok

Vagyis mindenki.


Miért csinálják ezt?

A-B: Pénzért

C: Hiányzik egy kerekük


Hogyan csinálják?

A: Profi zombihálózatok és levélküldő programok segítségével.

B: Profi vagy barkácsolt hírlevélküldő programok segítségével. Vagy igénytelen és pofátlan módon ömlesztve kiküldve egy egyszerű levelező programmal.

C: Egyszerű levelezőprogrammal.

"Továbbítom mindenkinek."

SPAM jelentése: (ejtsd: szpem) A kifejezés az angol Monty Python csoport egyik - Magyarországon kevésbé ismert - jelenetéből származik.

(A spam egy húskészítmény, melyhez legközelebb a magyar löncshús konzerv állhat.)

A szkeccs egy fogadóban játszódik, ahol éppen reggelizni készül néhány vendég. Az étlap kínálata azonban eléggé egysíkú, mivel minden étel vagy spam vagy tartalmaz spam-et.

Így a darabban kb. 5 másodpercenként elhangzik a "szpem" szó.


Mikor beszélünk spam-ről?

Ha a levél az alábbi kritériumok mindegyikének megfelel:

 1. A levél címzettje nem járult hozzá előzetesen az e-mail fogadásához.
 2. A levelet nagy számban küldte el a feladó.
 3. Az összes levél tartalma lényegileg megegyezik.

Tipp: Ne tévesszen meg bennünket, hogy a levélben név szerint bennünket szólítanak meg. A levél ettől még lehet spam.

Rokonok, barátok, kollégák

Ők általában nem küldenek üzleti ajánlatokat, vagy kínálnak fel nekünk Viagrát e-mailben. Az általuk küldött többé-kevésbé értelmes levelek nem kimondottan spamek, így egy külön cikkben olvashat róluk részletesen: Körlevelek

Cégek, vállalkozások

A levél látszólag nekünk van címezve, sőt talán még meg is szólítanak bennünket név szerint a szövegben. (De előfordulhat, hogy egyáltalán nincs a levélnek címzettje.)

Ezekkel az e-mail-ekkel általában nem akarnak nekünk ártani. "Csupán" valamilyen terméket vagy szolgáltatást akarnak a nyakunkba akasztani. Ettől azonban még lehetnek bosszantóak. A hatályos törvények szerint magánszemély e-mail címére, csak annak az írásos beleegyezésével lehet reklámlevelet küldeni. Azonban a legtöbb cég, (amelyik foglalkozik ezzel a törvénnyel) már az engedélykérő levélbe beleírja az ajánlatát:

"Szeretnénk egy csodamatraccal kapcsolatban információt küldeni önnek, amelyet itt és itt lehet megvásárolni. Kérnénk a levél fogadásához a beleegyezését."

Így ez a törvénytisztelő levél már megvalósítja a kéretlen levél fogalmát. Arról nem beszélve, hogy melyik e-mail cím számít magánszemély tulajdonának és melyik cégesnek?

Ha nem vagyunk kíváncsiak az e-mail tartalmára, akkor a legjobb, amit tehetünk az, hogy meg sem nyitjuk, hanem rögtön letöröljük.

Soha ne jusson az eszünkbe semmilyen linkre kattintani a levélben!

A "leiratkozás" link sokszor azt a célt szolgálja, hogy a hírlevélküldő programot tájékoztatja egy értékes e-mail címről, amit olvas valaki (ha nem lenne világos, a miénkről van szó).

Ha borzasztóan érdekel bennünket a reklámlevélben hirdetett ajánlat, akkor keressünk rá a neten. Ne kattintgassunk ész nélkül az e-mail-ben semmire.

Ha nagyon zavar valaki a leveleivel, akkor vegyük fel vele a kapcsolatot. Azonban soha ne úgy, hogy a hírlevélre válaszolunk.

Soha ne válaszoljunk kéretlen reklámlevélre!

Keressük meg a céget az interneten és írjunk nekik a spam-től függetlenül, vagy hívjuk fel őket. Ha nem akarunk szöszölni ezzel, és úgy érezzük törvénysértést követett el a spam-elő, nyugodtan jelentsük a tevékenységét a Nemzeti- Média és Hírközlési Hatóságnál: spambejelentes@nhh.hu

Profi spammerek és zombihálózatok

A zombihálózatok vírussal vagy egyéb szoftverrel megfertőzött számítógépek csoportjai. Egy ilyen külső irányítás alá vont számítógépről spam-eket küldhetnek vagy akár bankszámlákat törhetnek fel és csapolhatnak meg számítógépes bűnözők az eredeti felhasználó tudta nélkül. Így lehet, hogy a tudtunk nélkül mi magunk is spamek áradatát küldjük a világra. Nem lassul le néha furcsa és indokolatlan módon a gépünk?

zombihálózat 

Idegennyelvű spam-ek

Ha abban a - spam szempontból - szerencsés helyzetben vagyunk, hogy senkivel nem folytatunk levelezést, aki esetleg idegen nyelven írna nekünk, akkor szinte bármit nyugodtan kitörölhetünk, ami nem magyar nyelven íródott.

A klasszikus vírust terjesztő, Viagrát és egyéb gyógyszert, Rolex órát, pénisz hosszabbítót kínáló angol nyelvű spamek Magyarországon viszonylag könnyen kivédhetőek. A legtöbb SPAM szűrő alapból kirostálja a bizonyos kulcsszavakat tartalmazó e-maileket.

Vannak trükkös levelek, amelyek nem ennyire egyértelműek. Például:

"Abdul Navaharra szomáliai király meghalt és én vagyok az örökös nője. Szeretném kimenteni a vagyonát az országból, mert nálunk nagy fejetlenség uralkodik. Kérem, hogy vagye fel velem a kapcsolatot."

vagy

"Joseph Concat vagyok Londonból és egy kényes tranzakcióhoz kérném a segítségét. 200.00 EURO-ról lenne szó, stb..."

esetleg

"Ön nyert 500.000 dollárt, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot."

Mielőtt legyintenénk, hogy ilyen hülyeségre senki nem reagál. Gondoljunk bele, hogy nem véletlenül kapjuk meg újból és újból ugyanezeket. Igenis ezek jól ki vannak találva és sok hiszékeny ember válaszol rájuk. Boros Lajos az egyik kereskedelmi rádió reggeli műsorában bevalotta, hogy nagyon komolyan elgondolkozott azon, hogy: mi van, ha igaz?

Ezeket a leveleket általában meg lehet ismerni arról, hogy szinte soha nem szólítanak bennünket a nevünkön. Sőt, ha arra vetemedünk, hogy beleolvasunk a tartalmába, jól látható, hogy azt sem tudják melyik országban vagyunk. Nagy általánosságok, ködösítés a jellemző a foglamazásra.

Ha a levél küldőjét ismerjük (feladó), akkor is kellő óvatossággal kezeljük az ilyen jellegű levelet.

Magyar nyelvű spamek

Weboldalakat reklámozó spamek:

Jellemzően egy magánszemély a küldő. Például: Judit vagy Kis László. Ha ügyes a feladó, akkor a tárgy sem az, hogy: "Hihetetlen ajánlat" hanem "Re: képek". Ezt bárki megnyitja és megnézi.

Azonban ha betartjuk a három aranyszabályt, nem lehet gondunk:

 1. Ne nyissunk meg semmilyen mellékletet, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mi van benne!
 2. Ne kattintsunk semmilyen linkre a levelekben!
 3. Ne válaszoljunk a kéretlen levelekre!

Jelszó, felhasználó azonosító kicsaló levelek:

Ha bármilyen szolgáltató, (online piactér, bank) adatot szeretne egyeztetni velünk e-mailben, azonnal gyanakodjunk.

Soha ne adjunk meg pin kódot, jelszót, hitelkártyaszámot, ügyfélazonosítót e-mailben.

Soha ne kattintsunk a levélben ajánlott belépési lehetőségre.

Ha úgy érezzük, hogy tényleg lehet valóságalapja az adategyeztetésnek, akkor menjünk a levéltől függetlenül a cég weboldalára és lépjünk be ott.

Miért gyűjtenek működő e-mail címeket, és küldenek spameket a online bűnözők?

Vajon van olyan ember a világon akivel előfordult már, hogy egy e-mail-ben érkezett ajánlatot vett igénybe? Nyilván igen. Tegyük fel, hogy a spam fogadók egy ezreléke(!) reagál a kapott üzenetre.

Így már bőven megéri az Otthon Pancsolt Gyógyszereket Forgalmazó Vállalkozásnak megvenni egy 10 milliós címlistát tízezer dollárért, hiszen ezeken keresztül elad 10.000 gyógyszert százezer dollárért.

 

Ne csodálkozzunk ha számtalan spam-et kapunk, hogyha:

 • Ingyenes e-mail címünk van. Például: freemail, citromail, indamail, stb. Ezek az e-mail szolgáltatók többek között abból tartják fent magukat, hogy az email fiókjaikra reklámlevelek fogadását-küldését vállalják. Tehát ha lefoglalunk egy freemail.hu-s e-mail címet és bár nem csinálunk vele semmit, mégis ha egy hét múlva belépünk, garantáltan lesz benne levél.
 • Beregisztrálunk az e-mail címünkkel fórumokba, közösségi oldalakra, vagy bármilyen honlapon megadjuk, ahová regisztráció szükséges. 
 • Ha feliratkozunk bármilyen témájú hírlevélre, elképzelhető, hogy hamarosan nagy mennyiségű és teljesen más témájú hírlevelet is fogunk kapni.
 • A spamek linkjeire kattintgatunk. 

Mit tegyünk, hogy a lehető legkevesebb spam-et kapjuk?

 • Foglaljunk le egy domain nevet és kérjünk az e-mail tárhely szolgáltatótól egy e-mail címet. A cím lehetőleg ne info-val kezdődjön. Sokszor egy-egy spammelő program a létező domain neveket pásztázza és megpróbál e-mailt küldeni úgy, hogy eléjük biggyeszt egy info@-ot.
 • Készítsünk egy ingyenes szolgáltatónál e-mail címet és azt használjuk regisztrációra, hírlevél fogadásra.
 • Sehol, még a weboldalunkon se szerepeltessük az e-mail címünket közvetlenül hozzáférhető szöveges formában.
 • Használjunk spamszűrő szoftvert, írjunk e-mail fogadási szabályokat a levelezőprogramunkban.

Ha azonban az e-mail címünket meggondolatlan módon arra használjuk, hogy leveleket küldünk róla és fogadunk rá, akkor előbb-utóbb napi egy-kettő kéretlen reklámlevelet így is kapni fogunk.

Szerző: Szimbol
MI A VÉLEMÉNYED A FENTIEKRŐL?
Ha nem használja a Facebook-ot, de szeretne hozzászólni, kérjük regisztráljon, vagy lépjen be.
Kapcsolódó anyagok:
És ön szerint? Szavazzon!
Ön vásárolt már valamit, kéretlen reklámlevélben talált ajánlat alapján?

Biztos, hogy törli az adatokat?


IGEN


MÉGSEM

Kérem várjon...
Fájl feltöltése folyamatban!