Létrehozva: 2010.09.28

Kit hívunk cigánynak?


Sokan előszeretettel példálóznak azzal, hogy sok kedves, jóravaló, rendes roma barátjuk van, akik kikérik maguknak, hogy „romá”-nak hívják őket.

„Mondják csak nyugodtan, hogy cigány. Nem szégyellik ők azt”. Ugye, hogy szinte mindenki hallott már efféle gondolatvezetést? Ezek szerint sok ember ismer sok rendes roma származású magyart. Na de miért kell egyáltalán bárhogyan is titulálni? Párbeszédnél ugye erre ritkán van szükség. „Figyelj komám, nem beszélgetünk arról, hogy te cigány vagy?”

Pedig valójában tényleg a roma szó utal a származásra, tehát romának születni kell. A cigány kifejezés pedig inkább az életstílusra vonatkozik, amit fel lehet venni, és/vagy folytatni. A cigány szó eredete a német "ziehende Gaeuner" kifejezés, amely vándorló tolvajt jelent. Tehát ez alapján kedves roma származású testvéreink nyugodtan ki is kérhetik maguknak a cigányozást. Bár az sem baj, ha nem, hiszen sok kifejezés kapcsolódik kimondottan a cigány szóhoz, amelyre büszkék lehetnek. Például cigányzene vagy cigánypecsenye.

Nyugodtan megállapíthatjuk, hogy a jóérzésű, büszke és becsületes roma származású magyarok többek között azért szokták mondani, hogy ne finomkodjatok, ne „romázzatok”, mert torkig vannak azzal, hogy egy embertársuk még mindig megakad egy kicsit a beszélgetésben, amikor valamilyen érthetetlen késztetéstől vezérelve, úgy érzi, hogy muszáj elővenni a kis emberhatározó kézikönyvét és a külső jellegzetességek alapján be kell sorolnia valahová a beszélgetőtársát/barátját.

Ugye milyen egyszerű és szép dolog az igazság? Azonban a mai Magyarországon vannak bevett szokások, reflexek, amelyekről szintén beszélni kell. (Elképzelhető, hogy más országokban is létezik a jelenség, de mivel mi nem ott élünk, ez nekünk teljesen közömbös kell, hogy legyen.)

Az alábbi felsorolást csak és kizárólag néhány jóhiszemű, naiv és szociálisan érzékeny politikus számára írom le, (de csakis nekik) mivel ők állítják, hogy fogalmuk sincs, mi is történik a jobbágyok között, mi is foglalkoztatja a népet. A nyájas olvasó pedig, aki remélhetőleg őszintén a szívébe néz és az emlékei között kutat, be fogja látni, hogy van abban valami, amit mondok:

  • Ha valaki sétál az utcán és meglát egy roma származású embert, átsuhan az agyán: „cigány”. Jó lenne tudni, – de mindjárt meg is fogom kérdezni –hogy egy roma is megállapítja ezt magában?
  • Az iskolában a tanár bácsival négyszemközt, suttogva a szülők megkérdezik, hogy Pistike szülei ugye cigányok? Amire a tanár bácsi nem elképedve kerekíti a szemét, hanem azt mondja: igen, és sokatmondóan bólogat.
  • Ha két nem roma származású ember beszélget valakiről, aki mellesleg roma származású, feltétlenül el fog hangzani a megállapítás, hogy ő cigány. Ha tetszik, ha nem, ez így van. Lehet még évtizedekig tagadni a valóságot.

És itt szeretnék elnézést kérni azoktól a rendes, becsületes, dolgozó roma családoktól. Hogy ők még manapság sem – az én fejemben sem – egyszerűen „rendes, becsületes, dolgozó családok”. Muszáj a roma jelzőt, mint valami kuriózumot odabiggyeszteni. Ez tényleg, de tényleg undorító dolog, amit sürgősen le kell vetkőznünk magunkról, ha európai embernek akarjuk tartani magunkat. (Nem mintha az valami etalon lenne, de erről máskor.)

Érdekes viszont, hogy…

  • Gyerekkorunk óta, ha összetákolt romos házakat látunk, ami körül csupa szemét minden és hiányzik a kerítés. Azt gondoljuk: „Itt biztosan cigányok laknak”.
  • Aztán amikor kijön a házból egy részeg, ordibáló ápolatlan üvöltve kommunikáló ember 12 gyerekkel meg egy fogatlan, beteges tekintetű hölggyel, akik történetesen egytől-egyig nem roma származású emberek, senki nem gondolja magában azt, hogy :”ja, mégsem cigányok.”
  • Ha a híradóban azt halljuk, hogy két falu összeverekedett kaszákkal meg rotációs kapákkal, a legtöbb ember azt gondolja: „biztos cigányok.” Amikor pedig meglátjuk a képeket, ahol az operatőrt fenyegetik és ordibálnak egymással…vagyis minden jelenlévő mindenkivel. A társaság számottevő része ugye nem sötétbőrű egyén. Mi pedig nem helyesbítünk otthon a májkrém mögött, hogy nézd már, hiszen összeszámoltam 11 embert, aki nem is cigány. Hallod drágám, amikor mosogatás közben odaszóltam neked, hogy „biztos cigányok”. Azok végül is nem is cigányok voltak.

Eddig tartott a hirtelenjében összeállított felsorolás. De ugye bárki tudná folytatni lelkiismerete szerint.

Az ember valahogy nagyobb biztonságban érzi magát, ha megnevesítheti az „ellenséget”, akiktől félni kell, akiktől távol lehet tartani magát. Így elhessegetheti a gondolatot, hogy a szomszéd is bármikor belevághatja a kést a feleségébe vagy belénk. Jobbnak, többnek érezzük magunkat, ha rámutatunk újra és újra valakikre – nem feltétlenül a cigányokra - akik szegényebbek, tanulatlanabbak, csúnyábbak, rosszabbak nálunk.

MI A VÉLEMÉNYED A FENTIEKRŐL?
Ha nem használja a Facebook-ot, de szeretne hozzászólni, kérjük regisztráljon, vagy lépjen be.
#6 | Bob Button   2011.03.12. 02:47:00
[Válasz Szimbol (2011-02-17 08:59:36) hozzászólására]

Jó ez a cikk. Nincs vele semmi gond.
#5 | Szimbol   2011.02.17. 08:59:36
[Válasz Ariana (2011-02-14 17:47:39) hozzászólására]

[1] - A németeket nem érdekli, hogy németnek (némának) hívják őket magyarul. A cigányokat részben zavarja, részben nem, hogy hogyan nevezik őket (roma vagy cigány). Azonban ha valakire azt mondják, hogy cigány az igenis hordoz jelentéstartalmat (függetlenül attól, hogy roma vagy sem az illető), és szerintem, nem dicséret.

[2] - Elolvastam, nem volt életszerű. Az osztrákot senki nem kérdezi suttogva. És a tanítóbácsi sem bólogat sokatmondóan, mivel nincsen semmilyen mögöttes tartalom az osztrák szóban.

[3] - Ha két roma beszél egy romáról, akkor éppen azért nem kerül szóba, hogy roma, mert az "alapbeállítás". Érdekes, hogy egy bizonyos ország állampolgáraihoz hasonlítasz egy nemzetiséget. A kettő nem ugyanaz. Vannak spanyol cigányok és magyar cigányok és német cigányok. Így nincs értelme annak a szívszorítóan liberális érzelmű gondolatodnak sem, hogy: "számodra a romák is magyarok". Ezt butaság és még csak nem is igaz. Ez olyan mintha azt mondanám, hogy: szerintem az örmények is magyarok. Természetesen vannak magyar állampolgárságú romák, svábok, szerbek, stb. de ők nem magyar nemzetiségűek, csak magyar állampolgárságot vettek fel, vagy kaptak automatikusan a születésükkor.
#4 | Ariana   2011.02.14. 17:48:02
Többivel egyébként egyetértek, amit írtál.
#3 | Ariana   2011.02.14. 17:47:39
Nekem is minden cigány ismerősöm cigánynak mondja magát, bár nem szokott felmerülni ez a téma (aki ismerős, az eleve nem "a cigány", hanem a Pisti, a Kati, stb.) Ezt a német eredetet sose hallottam még (elterjedt elmélet szerint a görög ατσιγανος (atsziganosz) az eredete, igaz, az se hízelgő jelentésű), de biztos, hogy sértő egy olyan szó, ami se magyarul, se cigányul nem hordoz sértő tartalmat és egy németül beszélő magyar se érzi ki belőle az eredeti jelentést? Utánanéztél már egyébként, hogy a "német" szó honnan van a magyarban? A németek is jogosan tiltakoznának szerinted, ha azt kérnék tőlünk és a szlávoktól, hogy ne használják ezt a szót?

Egy bekezdésedet olvasd el átírva: "Az iskolában a tanár bácsival négyszemközt, suttogva a szülők megkérdezik, hogy Pistike szülei ugye osztrákok? Amire a tanár bácsi nem elképedve kerekíti a szemét, hanem azt mondja: igen, és sokatmondóan bólogat." -- Más néppel miért lenne ez más?

Ha két nem roma beszél egy romáról, valszeg azért kerül szóba, hogy ő roma, mert az "alapbeállítást", ami megjelenik az ember agyában egy ismeretlen emberrel kapcsolatban, a többségi társadalom formálja, ami itt a nemroma. (nem tudom, hogy mondjam ezt, nem akarom úgy, hogy "magyar", mert nekem a romák is azok.) Ha egy spanyol ismerősömet említem egy magyarnak, 100% hogy szóba fog kerülni, hogy spanyol. Ha rólam beszél két német, biztosan megemlítik, hogy magyar vagyok. Ha Pesten beszélek egy pestivel a győri barátomról, valszeg szóba kerül, hogy győri. Mindenhol a "legelterjedtebb" típusra gondolunk elsőként és már az egyén megkülönböztető jele, ha ettől eltér.
#2 | Oliss   2010.10.16. 23:49:20
nem érzem sértőnek, manapság nem ahhoz vagyunk hozzászokva, hogy szépen írnak rólunk.
De az írás nem volt túlságosan negatív

#1 | Gino   2010.10.16. 23:40:55
Tökéletes! Jó megközelités!
És ön szerint? Szavazzon!
Ön ismer "rendes" cigányokat?







Biztos, hogy törli az adatokat?


IGEN


MÉGSEM

Kérem várjon...
Fájl feltöltése folyamatban!